Eterična ulja i vježbanje

Aromaterapija

Aromaterapija je korištenje eteričnih ulja aromatičnih biljaka i drveća sa svrhom uravnoteženja i unapređenja zdravlja tijela, uma i duha. Utjecaj mirisa na čovjekovo psihičko i fizičko zdravlje odavno je poznat u psihologiji i fiziologiji. U aromaterapiji se taj utjecaj povezuje sa ljekovitim svojstvima eteričnih ulja.

Korijeni ovog prekrasnog slojevitog umijeća liječenja sežu u daleku prošlost. Već su drevne civilizacije poput Egipta, Kine, Indije, Perzije i Grčke poznavale neka umijeća korištenja eteričnih ulja.

Eterična ulja

Eterična ulja su prirodni ekstrakti dobiveni iz aromatičnih biljaka. U obliku sićušnih kapljica nalaze se u raznim dijelovima biljke (cvjetovima, listovima, grančicama, stabljici, korijenu, sjemenu, plodovima, drvetu, kori). Zastupljena u vrlo malim količinama, eterična ulja pomažu biljci kod prilagođavanja okolini. Najvažnije i istovremeno najzagonetnije svojstvo eteričnih ulja njihov je nevjerojatno složen sastav.

On objašnjava činjenicu njihova vrlo raznovrsna djelovanja na čovjeka. Nema nijednog eteričnog ulja koje djeluje samo na jednu bolest ili jedan tip tegoba.

Pomoću metoda aromaterapije eterična ulja vrlo brzo prodiru u krvotok koji ljekovite čestice raznosi po cijelom organizmu. Nakon što dospiju u organizam, eterična ulja mu vraćaju harmoniju – povoljno djeluju na strukture i organe čija su ravnoteža ili aktivnost poremećeni.

Aromaterapeutske metode/postupci su slijedeći: aromatična kupka, aromakomprese (oblozi), inhalacija, masaža, automasaža, lokalno utrljavanje, ispiranje usta i grla, rektalna/vagionalna primjena, korištenje u osobnim kozmetičkim preparatima, primjena u sauni i u kaminu.

Udisanje eteričnih ulja iz mirisnih lampica svakako je najpopularnija i najjednostavnija metoda primjene. Uz pomoć mirisne lampice, lučice i najomiljenijeg ulja možete stvoriti harmoničnu atmosferu u bilo kojoj prostoriji.
U okviru Pilates YOGA programa, u prostoru za vježbanje, eterična ulja koristimo upravo na ovaj način. Ovisno o veličini prostorije i jačini mirisa ulja, u posudicu mirisne lampice ulijeva se 4-10 kapi eteričnog ulja i nekoliko žlica vode. Možete pomiješati i nekoliko ulja zajedno, no nikada više od pet. Pri miješanju je bitno uzeti u obzir terapeutsko djelovanje ulja, njihovu kompatibilnost i jačinu mirisa. Uvijek koristite 100% prirodna eterična ulja kontrolirane kvalitete koja vas privlače svojim mirisom. Prilikom odabira keramičkih mirisnih lampica, koje su same po sebi lijep ukras u prostoru, obratite pažnju da spremnik za vodu u koji ćete ukapati eterična ulja bude što dublji, kako mješavina ne bi isparila prije nego lučica izgori.

Djelovanje eteričnih ulja:

Aromaterapija ljudsko postojanje dijeli na četiri razine – FIZIČKO TIJELO, EMOCIJE, UM I DUH (FEMD).

Čovjek je cjelovito biće koje u svom procesu evolucije, na temelju stečenih iskustava i nastojanja da udovolji svojim željama, osvješćuje potrebe svog postojanja i tako napreduje.

Svojim FIZIČKIM TIJELOM (pomoću osjeta dodira, vida, okusa, sluha i njuha) osjeća ostali fizički svijet oko sebe.

Svojim EMOTIVNIM TIJELOM proživljava osjećaje od kojih su primarni i najdominantniji ljubav i strah. Ti osjećaji su osnova za čovjekovo pozitivno i negativno djelovanje. Iz ljubavi proizlaze osjećaji – veselje, sreća, zadovoljstvo, prihvaćanje, mir..Iz straha pak proizlaze osjećaji – ljutnje, mržnje, ljubomore, zavisti, nervoze, zbunjenosti, neprihvaćanja, krutosti, kritičnosti, krivnje.. U datim trenucima nakupljene negativne emocije mogu prouzročiti fizičku bolest.

MENTALNO TIJELO okarekterizirano je brojnim programima po kojima čovjek živi. Neke programe čovjek je dobio rođenjem, a ostale stvarju roditelji, društvo i stečena iskustva ( na primjer – opetovane misli «ja nemam sreće», «nitko me ne voli», « ja nisam za taj posao»…). Takvi «programi» stvaraju osjećaj straha koji se manifestira na fizičkoj razini privlačeći i stvarajući negativna iskustva, nesreće i bolesti.

Za DUHOVNO TIJELO karakteristična je intuicija, kreativnost, duboko povjerenje prema sebi, preuzimanjem odgovornosti za sve što nam se događa i težnjom da čovjek prvo promijeni sebe kako bi mogao mijenjati svijet oko sebe.

Kao što je čovjek cjelovito biće tako su i eterična ulja cjelovita. Kada osoba nap. ima problema sa sinusima, ona može koristiti eukaliptus, metvicu ili limun za olakšavanje disanja i smanjenje bolova ali ta će ulja i na drugim razinama djelovati. Na emotivnoj razini ova ulja djeluju osvježavajuće, ohrabrujuće, poticajno. Na mentalnoj razini jačaju koncentraciju, bistre misli te na taj način omogućavaju sagledavanje problema s druge strane. Djelovanje na duhovnoj razini nastaje kao posljedica djelovanja na prethodne.

Tabela djelovanja 15 najčešće korištenih ulja u okviru Pilates YOGA programa

 
Jačanje imuniteta
Stres
Depresija
PMS
Glavobolja
Gripa i prehlada
Nesanica
U
radnoj sredini
Bergamot  
x
x
   
x
   
Borovica
x
x
       
x
 
Eukaliptus
x
     
x
x
 
x
Geranij  
x
x
x
 
x
   
Grejp  
x
x
       
x
Lavanda  
x
x
x
x
x
x
 
Limun          
x
  x
Mandarina  
x
x
     
x
x
Melisa
x
x
x
     
x
 
Menta
x
     
x
x
 
x
Naranča  
x
x
   
x
x
 
Petit
Grain
 
x
x
     
x
 
Ružino
drvo
x
x
x
 
x
x
   
Ružmarin        
x
x
 
x
Ylang
-
Ylang
 
x
x
x
   
x
 

Pretraživanje vježbi

Pretraživanje svih vježbi

Vježba dana

Yoga: Joga položaj I

Joga položaj I - slika 1
Joga položaj I - slika 2

Dobrobiti vježbe

poticanje prokrvljenosti glave; masiranje zdjeličnih i trbušnih organa; smirivanje uma; opuštanje lica i očiju

Slike i video

Slike: 2 Slike: 2    Video: 0 Video: 0

Upisi u sezoni 2017/2018

Upisi u sezoni 2017/2018

PilatesYoga

Osvježite tijelo i duh u blizini Vašeg doma...

Vijesti

29.03.2018.
Uplata članarine internet bankarstvom
31.10.2017.

S NAMA MOŽETE VJEŽBATI I DO 5 PUTA TJEDNO ZA MJESEČNU ČLANARINU OD 250kn!

S NAMA MOŽETE VJEŽBATI I DO 5 PUTA TJEDNO ZA MJESEČNU ČLANARINU OD 250kn!
31.10.2017.

SA TRENINZIMA SMO VEĆ KRENULI ALI JOŠ UVIJEK PRIMAMO NOVE ČLANOVE, ISPUNITE PRIJAVNICU I OSIGURAJTE SI MJESTO U GRUPI! - ZA MJESEČNU ČLANARINU OD 250KN VJEŽBAJTE I DO 5 PUTA TJEDNO KOMBINIRAJUĆI SVE NAŠE LOKACIJE U GRADU!

SA TRENINZIMA SMO VEĆ KRENULI ALI JOŠ UVIJEK PRIMAMO NOVE ČLANOVE, ISPUNITE PRIJAVNICU I OSIGURAJTE SI MJESTO U GRUPI! - ZA MJESEČNU ČLANARINU OD 250KN VJEŽBAJTE I DO 5 PUTA TJEDNO KOMBINIRAJUĆI SVE NAŠE LOKACIJE U GRADU!